Gården Fridhem

Fridhem ParelliSedan Kristoffer och jag köpte gården för tre och ett halvt år sedan har vi steg för steg arbetat för att göra den anpassad, säker och bra för professionell hästverksamhet, träning och undervisning. Utvecklingen mot hästgård påbörjades för all del redan när mina föräldrar flyttade in 1998, men då mer mot privat verksamhet. Jag minns hur vi tog ner och slängde två-tre varv runt den ca fyra hektar stora hagen med fåranät och taggtråd. Sådant är lätt att glömma när man börjar byta ut det som sattes upp då…

  

Förra sommaren färdigställdes den nya lösdriften på 78 kvadratmeter och just nu har taket höjts i det gamla stallet. Där ska nu tre boxar samt två ätspiltor (som kan omvandlas till en box) byggas. Efter att vi haft våra hästar på lösdrift i över 25 år är det inte så att jag plötsligt tänker stalla in dem. Fördelarna för hästarna är alldeles för stor med lösdrift. Nej, boxarna byggs för vår skull, människorna. Jag tycker att det skulle vara skönt att kunna sätta in dem i var sin box en stund innan träning så de hinner torka. Det blir också lättare för mig nu när vi har småbarn att kunna göra avbrott mitt i om Harald behöver mig. Utöver denna egoistiska anledning ser jag också fram emot att kunna erbjuda boxar till de hästar som kommer för kurser. Alla kanske inte är vana att vara ute dygnet runt och andra kanske har svårt för sommarens insekter.

Det är väldigt spännande och utvecklande att arbeta fram ett bra flöde på en gård och i en verksamhet. Logistiken vad gäller exempelvis hö fungerar nu väldigt bra. Löshö tas in på loftet och torkas, sedan tas det efterhand ned i ett rum på baksidan av ladugården. Därifrån är det bara några meter vi behöver forsla det i en stor skottkärra för att kunna serveras i lösdriften. De gånger vi ger dem hö ute i hagen fungerar skottkärran också bra. Lite motion behöver alla vi som tar hand om hästarna här ;). Det är lite annorlunda att planera för en liten gård än för en stor. Jag uppskattar till exempel att inte behöva använda traktor för att fodra hästarna även om jag förstår att det är väldigt praktiskt och smidigt med traktor, balgrip och stora rundbalar om det finns många hästar på anläggningen.
Andra förändringar som vi gjort sedan vi tog över är att vi försöker separera gårdens olika delar, måla med breda penseldrag om du vill. Hästdelen och verksamheten har sin del och det privata en annan. Till exempel har området där mina föräldrar hade trädgårdsland blivit plats för rundkorall alternativt parkering och äppellunden som de klippte gräset i har blivit hage. Köksträdgården har fått flytta in in vår trädgård som också fått en häck av avenbok kring hela sig.

Nu ser vi fram emot att mitt andra företag flyttar från gården så att vi kan göra en undervisningslokal att bjuda in er alla till, det blir så mycket bättre än att allt ska utgå från huset. Dessutom kommer vi slippa alla lastbilar som kommit till gården varje dag.

Hur fungerar era gårdar? Eller hur fungerar det där du har hästen inhyst? Är det lättjobbat eller finns det förbättringspotential?

Fler bilder av stallet kommer när det börjar bli klart :)