Prins Oscar har PPID

Min fina prins har varit trött och hängig sedan slutet av sommaren. Han har fått vila och fått av sig skorna och nu har veterinären tittat på honom. Munnen fick sig en koll eftersom att hans tänder varit lite dåliga. De var dock ganska imponerade av dem nu, bara lite hakar.

När jag beskrev hans symptom, trött och avstängd föreslog dock den ena veterinären Cushings, det vill säga PPID. Jag hade inte ens tänkt på det för jag trodde det mest drabbade ponnier och kallblod. Men efter att ha googlat har jag förstått att uppemot 20% av hästar över 15 år har det. Med tanke på hur han ser ut i kroppen och att han faktiskt har blivit 19 år kändes det inte långsökt. Idag kom svaret på blodprovet: PPID.

Nu väntar daglig och livslång medicinering för att hämma produktionen av hormonet ACTH. Det känns ju trist att han är dålig men skönt att veta vad det är och att hjälp finns att få.

Är det någon av er som har erfarenhet av PPID och medicinering?

OScar travar i sjön

6 reaktion på “Prins Oscar har PPID

  1. sebastian har det och så länge han får sina piller och inte äter för mycket socker mår han bra! :) medicinen hjälper verkligen på honom, jag hoppas att den gör det på Oscar också!

  2. Ah, det hade jag glömt, vad bra att han mår bra. Hur påverkar sockret? Det finns ju så många orsaker till syndromet och om jag förstår det rätt är det ingen ”välfärdssjukdom”?

    • Tack! Det blir mycket efterforskningar nu, foder och årstidsvariationer bland annat. Jag har hört om flera som blivit pigga och glada igen så jag håller tummarna.

Kommentarer inaktiverade.