Hästträning och att starta med slutresultatet i åtanke

I coaching såväl som i hästträning är det klokt att starta med slutresultatet i åtanke. Förutom de nog så viktiga prestationsmålen vill jag också uppmana dig att tänka på andra typer av slutresultat. Hur vill du till exempel att samarbetet med hästen ska kännas? Vilka kvaliteter söker du i den ”färdiga” tävlingshästen? Om du går ett steg längre och funderar över den ideala hästatleten inom din disciplin, vilka kvaliteter personifierar den? Fundera över detta en stund.

Skulle du behöva hjälp på traven (ursäkta ordvitsen!) är kvaliteter som avslappning, rytm, ansvar, självförtroende, tillit, respekt och nyfikenhet av yttersta vikt för mig.

Att starta med slutresultatet i åtanke betyder att träningen av hästen redan när den är föl och åring är en av de viktigaste ingredienserna i vilken sorts ridhäst du kommer att få. Även om hästarna är för unga för att ridas finns det mycket man kan göra för att bygga deras vilja att vara med människan, deras respekt (utan rädsla så klart) och förståelse för hjälper. Detta lägger grunden från vilken ni tar avstamp mot framgång i vald disciplin. En bra start för din unga häst kan vara skillnaden mellan succé och misslyckande för de nästkommande åren. Redan här söker du de kvaliteter du vill ha i din färdiga häst.

Att starta med slutresultatet i åtanke betyder också att du börjar varje träningspass med en klar bild av den riktning och slutresultat som du söker. Kanske sätter du dig ner och visualiserar och känner balansen och viljan i hästen, eller vad det nu är just du är ute efter. Sedan ser du till att, i varje steg av hästens träning, leta efter, identifiera och premiera de önskade kvaliteterna. Ju oftare vi belönar ett steg i rätt riktning desto snabbare lär sig hästen vad det är vi söker. Om vi låter bli att belöna för att vi vill att det ska bli ännu bättre kommer det utan tvekan att bli sämre. Den ultimata belöningen för ett flyktdjur är i regel lugn och ro, det vill säga vila. Det innebär att hästen kommer att experimentera sig fram till vad som ger den eftergift och i förlängningen vila. Om vi missar en chans att belöna önskat beteende kommer hästen att tolka det som att den bör experimentera vidare. Den kommer att behöva längre tid på sig att hitta tillbaka till önskad riktning och vi har medvetet eller omedvetet förlängt och försvårat träningsprocessen. Träna för morgondagen och lämna hästen, och dig själv, med en trevlig känsla i kropp och sinne.

Till slut vill jag lämna dig med ett tankefrö: Om du skulle skriva en slogan för din egen hästträning, hur skulle den lyda?