En av hästträningens grundstenar – avslappning

Jag skulle vilja sticka ut hakan och påstå att oavsett vad du åstadkommer med din häst, må det vara piaff, 1,60-hoppning, gymkhana eller distansritt, så är det föga värt om det sker på bekostnad av din hästs lugn, avslappning och lösgjordhet.

Varför då? Förutom att lösgjordhet (losgelassenheit) är nummer två i den tyska utbildningsskalan för dressyr och enligt den är en förutsättning för det riktiga arbetets kvalité tyder varje utförd rörelse utan det på brist på harmoni. Brist på harmoni bryter i längden ner din och din hästs relation samt din hästs kropp. Kissing spine, ledproblem och så vidare är bara exempel på problem som bland annat orsakas av brist på avslappning och lösgjordhet. Det är inte möjligt för en häst att bära sig korrekt med höjd, avslappnad rygg och aktiverade magmuskler och bakben utan lösgjordhet.

Hur åstadkommer man då denna avslappning och lösgjordhet? För det första måste vi lägga fokus på kopplingen mellan kropp och sinne, mellan det psykiska och det fysiska. Fysisk lösgjordhet är omöjligt om du är rädd, orolig, frustrerad eller arg. Detsamma gäller din häst.

Vi måste alltså hjälpa vår häst att inte behöva känna dessa känslor. Vi gör det genom att kultivera dess självförtroende och tillit till oss. Genom förståelig och tydlig kommunikation och omtanke. Dessutom måste hästen bli inspirerad och motiverad av oss. Om det finns ett motstånd i hästen och den säger ”nej” är den inte avslappnad.

Först när avslappning och motivation finns i hästens sinne är det möjligt att be kroppen utföra lösgörande arbete. I ett inledningsskede är detta arbetet motsatsen till det arbete som senare skapar bärighet och samling. Ändå är det en grundpelare för riktig samling.

Hur lång tid tar det för dig att uppnå avslappning och lösgjordhet i din häst? Ser och känner du avslappningen?