En Parellielevs utmaning

Det tog mig flera år att förstå Parelli. Det tog mig år att nå level 3 och sedan ytterligare nåt år att ta level 4.

Det tog mig en herrans massa år att bli i närheten av bra för mig häst. Mitt i allt behövde jag avliva min levelshäst och vän Berliz. Jag önskar att det gått fortare, jag önskar att jag fattat fortare. Men det viktiga var att jag gick framåt. Parelli är inte en disciplin i sig själv, det är en attityd. En attityd gentemot hästen och gentemot en själv. Vi sätter relationen till hästen, och till oss själva, främst. Men kom ihåg att ha mätbara mål. På vägen mot dem kommer relationen att utvecklas.

Min poäng är tudelad:

 1. Fastna inte i level 2 utan fortsätt framåt. Det blir bara roligare!
 2. Tänk inte ”jag gör Parelli” och låt det vara ditt enda mål. Sök ett syfte för dig och din häst. Framförallt hästen behöver det!

Glimris

3 reaktion på “En Parellielevs utmaning

 1. Finns det några bra sidor där man kan läsa om Parelli? Jag har hållt på med ”vanlig” NH i flera år men gått över mer till att använda positiv förstärkning den senaste tiden eftersom det passat mina hästar bättre. Nu är jag lite nyfiken på Parelli eftersom fokuset verkar ligga på människan och sånt gillar jag. Men som jag förstått det så handlar det mycket om negativ förstärkning i Parelli? Eller har jag fel? Går det att kombinera Parelli med positiv förstärkning? Tack på förhand :)

  • Hej Klara,

   du har helt rätt, Parelli har stort fokus på människan och vem vi behöver vara för att vara partners med våra hästar och för att de ska vara våra partners. Vi använder oss av både positiv och negativ förstärkning, orden positiv och negativ är dock inte värderande ord i djurträning utan handlar om att vi adderar eller drar ifrån något. Vår ambition är att kommunikationen ska fungera mellan häst och människa och att den bygger på en bra relation. Läs gärna mer på parelliteamsverige.se, parelli.com eller parelliconnect.com och hör av dig till mig här eller via mail och telefon om du har frågor.

   Ps. förlåt att du fått vänta på svar! Ds.

   • Tack så jättemycket för ditt svar! Tycker att det låter väldigt intressant så jag ska fördjupa mig lite mer :)

Kommentarer inaktiverade.