Vad är Parelli Natural Horsemanship?

Fritt översatt från Parelli.com:

Parelli Natural Horsemanship har som mål att bidra till att höja nivån på hästkunskap över hela världen till förmån för hästar och de människor som älskar dem.

Parelliprogrammet är en folkbildningsprogram med fokus på studiet av hästens beteende och kunskap om hästen. Programmet sträcker sig över fyra studieområden så kallade savvys och genom fyra olika nivåer av utveckling.

En av programmets hörnstenar är att, för den som brinner för hästen, är horsemanshipresan en livslång strävan och ständig personlig utveckling.

Programmet uppmuntrar elever att utveckla sin kreativa förmåga att lösa problem  samtidigt som hästens ickeverbala återkoppling och uttryck tas i beaktande.

Pat Parelli

Parelliprogrammet fokuserar på att lära människan snarare än att träna hästen. Programmet grundades 1981 av Pat Parelli – ryttare, hästtränare, rodeoryttare, cowboy och student. 1993 fick han sällskap av sin fru Linda Parelli.

Tidigt insåg Pat att hästar redan hade alla de färdigheter som de behöver för att trivas och lyckas i sin egen värld. Han upptäckte att förståelsen för hästens psykologi, personlighet och karaktär är grunden till en djup och ömsesidigt givande relation mellan häst och människa.

Pat kallade sitt nya relationsbaserade synsätt ”Natural Horsemanship”, ett begrepp som nu är erkänt världen över som en innovativ och effektiv metod för naturlig hästträning.

Natural Horsemanship – Naturliga Relationer

Parellis tillvägagångssätt är inte att träna hästar utan att undervisa varje hästägare till att bli sin egen hästtränare genom att bygga en förtroendefull relation till sin häst.

Naturligtvis lärs horsemanshipkunskaper ut i Parelliprogrammet och grunden för metoden är relationen till hästen med principerna om kärlek, kommunikation och ledarskap som guide.

Med Parelli Natural Horsemanship kan hästälskare på alla nivåer och i alla discipliner uppnå :

  • Framgång utan våld
  • Partnerskap utan dominans
  • Samarbete utan rädsla
  • Villighet utan hot
  • Harmoni utan tvång

”Människor inser att detta är vad de har letat efter i alla sina relationer”, säger Pat Parelli. ”Det är balanserat på kärlek, kommunikation och ledarskap i lika doser.”

”Det handlar om mer än bara hästen”, säger Linda. ”Det gränsar verkligen till personlig utveckling. Du lär dig om dig själv, om kommunikation, om ledarskap, om sanning, om konsekvens och ansvar. Programmet och hästen ger eleven en modell, så att de kan träna och växa i sin förmåga i alla relationer, inte bara i hästrelationer.Man lär sig om kärlek och fantasi. Hästen blir djuret som berättar sanningen om dig i alla dessa kategorier.”

Hästägare som följer Parelliprogrammet har funnit att programmet inte bara gör det möjligt för dem att bli begåvade hästtränare utan det ger dem också en bestående gåva av en förbättrad relation och kommunikation med sina hästar.

Kanske är den största gåvan av alla dock att de upptäcker förbättrade relationer till alla i deras liv.

Parellis vision och mission

Pat och Lindas individuella livshistorier är spännande och deras kärlek till, och engagemang för, hästar är påtaglig. Men det är deras gemensamma vision och mission för Parelli Natural Horsemanship som verkligen inspirerar. Som så mycket mer än hästtränare har Pat och Linda vigt sina liv åt att göra världen till en bättre plats för hästar och människor.

3 reaktion på “Vad är Parelli Natural Horsemanship?

  1. Pingback: Vad är Parelli Natural Horsemanship | Total harmoni i fokus

  2. Det var så himla bra skrivet så jag delade det på min blogg, hoppas att det är OK, kram

Kommentarer inaktiverade.