Korsgalopp

Fancy canter

Igår när jag lekte med Glimra tog hon korsgalopp när jag bad om galopp i vänster varv. Hon fattade höger galopp bak. I höger varv tog hon en ren högergalopp. Det är första gången någonsin tror jag som hon galopperar korsgalopp när jag leker on line.

Jag förstod direkt att något var fel och när jag gav lite kraniosakral terapi verkade det sitta i vänster höft. Korsgalopp kan annars vara att hästen tänker bort från centrum av cirkeln, den har redan förberett sig för att springa åt andra hållet. Med andra ord mental och känslomässigt osamlad. Med Glimra var det dock tydligt att det var något fysiskt.

Idag ville jag se om det hade blivit någon förbättring. Vi tog det lugnt med lite skritt och trav och sedan bad jag henne om vänster galopp på circling game. Första gången fattade hon rent men gjorde ett extrasteg bak. Andra gången korsgalopp och tredje gången extrahopp och rent. I höger inga problem. Så hennes bekymmer kvarstod och när jag kände på henne var vänster skinka och sida varm och svullen. Jag tror, och framför allt hoppas, att det är en sträckning. Vila några dagar så håller vi tummarna på att hon blir bättre.

Är det inte fantastiskt hur mycket hästarna är villiga att göra för oss? Jag bad om galopp och hon gav mig det på det bästa sätt hon kunde trots att det gjorde ont. Jag tänker på Berliz, min levelshäst, som tog oss till level tre innan vi hittade att hon inte hade något brosk kvar i en has. Jag hörde om en hopponny som börjat vägra på femte hindret. När veterinären fick in den sa hon att ponnyn inte borde hoppat alls eftersom den hade kissing spines. Hästarna ger oss så mycket, det kan inte vara annat än vår skyldighet att lära oss läsa deras signaler och ta dem på allvar.

3 reaktion på “Korsgalopp

    • Hoppas jag med. Hon racar ju runt i hagen som en annan galning och det är ganska halt. Jag har sett henne ramla förr så det skulle inte förvånat mig om det är det hon gjort. Livskvalitet har sina nackdelar :S

  1. Pingback: Glimra is back in business | Horsemanship – Tina Kolhammar

Kommentarer inaktiverade.