Make Love, not War

Jag kommer att skriva krönikor i Hästfocus under året, det ska blir riktigt roligt! Har du något du skulle vilja att jag avhandlar?

Här bjuder jag på första krönikan. Berätta gärna vad du tycker i kommentarerna eller hör av dig till mig.

Make Love, not War

”Make Love, not War”

Vad gör en antikrigsslogan från 60-talets Amerika som rubrik på en krönika i en hästtidning, undrar du kanske. Idag är ”make love, not war” mitt budskap till Hästsverige, låt mig förklara varför. För att vi hästmänniskor har en tendens att dela upp varandra i vi och dem. Western kontra engelskt, klassiskt kontra tävlingsridning, trav kontra ridning, barfota kontra skor: listan av motsatser kan göras hur lång som helst. För att vi har en tendens att tala illa om de andra, kritisera och himla med ögonen. 

Jag tycker att det är dags att det blir ändring på detta, det är dags att respektera istället för att kritisera. För det kan vi alla vinna på.

 

Vad det gäller våra medhästmänniskor kan vi börja med att utgå ifrån att alla som håller på med hästar gör det för att de älskar hästar. Även om vi må ha olika syn på vad som är bäst för en häst, vill vi alla våra hästars bästa. Om du utgår från detta synsätt kommer du kanske fundera en extra gång innan du himlar med ögonen. Reflektera över hur du talar om andra inriktningar. Men framförallt: öppna ögonen för vad du kan lära dig av andra. För alla, ja jag menar ALLA, har något att lära oss om vi är öppna för ny kunskap.

Genom att jag öppnade mina ögon för ett antal år sedan förändrades min syn på hästar. 

Jag började se hästen som den biologiska varelse den är. Jag började förstå att vi dagligdags umgås med ett flyktdjur som kan liknas vid en zebra eller ett rådjur. Jag frågade mig hur det egentligen är möjligt att vi som rovdjur kan rida på detta bytesdjurs rygg och tillsammans utföra de mest fantastiska saker. Uppskattar du detta hos din häst? Efter att jag börjat leva mig in i hästens värld, där varje sak som rör sig kan vara ett rovdjur, började jag fundera över hur jag kan övertyga min häst om att jag aldrig kommer att skada den. Jag ville be hästen om saker på ett sätt som möjliggjorde att den hann tänka och välja sitt svar istället för att behöva reagera på ett snabbt handlag genom att fly undan eller trycka emot. Hästar är tänkande, kännande varelser. Genom att jag började behandla dem som sådana och bevarade deras värdighet fick jag inte bara mer kärlek tillbaka utan jag nådde även mina mål. 

Jag tror att vi gemensamt med intentionen ”make love, not war” kommer att kunna göra 2014 till hästens år på riktigt både för människor och hästar. Vill du vara med från början?

3 reaktion på “Make Love, not War

  1. Pingback: Logisk ridning | Horsemanship – Tina Kolhammar

Kommentarer inaktiverade.