Logisk ridning

Pat Parelli berättade i somras att han under första halvan av 2013 deltagit som elev i sju clinics, cuttingclinics i hans fall eftersom att det är det han specialiserar sig inom nu. Han visar i handling hur han prioriterar sin egen utveckling. Även ett inlägg på Parelli Natural Horsemanships facebookssida understryker att vi bör vara öppna för olika träningssätt och filosofier – bra horsemanship är bra horsemanship!  Också jag har skrivit om vikten av att inte döma andra sätt att se på hästen och att istället inse att alla har något att lära oss.

Så i helgen var det dags igen för mig att vara elev. Denna gång inom Logisk ridning som Linda Nilsson undervisar i. Här på Fridhem hölls steg 1 och 2 och förutom glädjen i att ha flera parellistudenter som deltagare hade vi fint väder med sol (!) på söndagen. Linda undervisar sitsträning och sitsens påverkan på hästen, och som inom Parelli handlar det om att utbilda människan i första hand. Vi fick med oss många aha-upplevelser. För mig bland annat hur Oscars snedhet ser ut och hur jag kan hjälpa honom med den. Jag har känt att jag inte känner hans rygg lika i båda mina skinkor men inte vetat vad det berott på eller vad jag kan göra åt det. Under kursens första dag blev det helt tydligt för mig att han roterade sin bröstkorg mer till höger än till vänster och att jag enkelt kunde hjälpa honom med det genom att inte tillåta så mycket rotation till höger vilket så småningom hjälpte honom öppna upp rotationen till vänster och bli mer liksiding. På söndagen förstod jag vikten av bålstabilitet för hästens gång och möjlighet till samling samt ett sätt att undvika att mina axlar sjunker framåt när jag fokuserar på att inte svanka, halleluja!

Processen behöver inte se ut som produkten brukar Pat säga. Det minsta man kan säga är att det var talande för helgens kurs: vi red med slutna ögon i skritt och hästarna leddes av vår partner. Så mycket mer man tillåts känna när hjärnan inte bombaderas av intryck genom ögonen. Här kan ni se en video av sista passet där jag rider Glimra. Jag red Oscar de övriga tre passen men det var roligt att rida Glimra också och kunna jämföra. Hon var rakare än Oscar och nästan ännu känsligare. Ni ser att det inte är någon publiksport direkt men det jag kände i henne här var en fin liksidighet och en tydlig regelbunden, rytmisk rörelse från bakbenen, genom överlinjen upp i min rumpa. Hon är lösgjord och bröstkorgen svingar från sida till sida samtidigt hon som börjar bära mer. Hon var en av hästarna som snabbast började engagera sina magmuskler. Det ser man bara lite i denna film, precis innan Linda börjar filma bakifrån syns hur Glimra spänner sina magmuskler i svängen.

2 reaktion på “Logisk ridning

  1. Pingback: Aha upplevelser | Logisk ridning

  2. Pingback: Om Logisk ridning | Logisk ridning

Kommentarer inaktiverade.