Team Sorting

IMG_5200

Första veckan avslutad för Fast track studenterna, vilket innebär att min andra vecka är avslutad. Veckan har varit fantastisk. Jag uppskattar möjligheten att lära känna och undervisa FT-studenterna. Att höra deras berättelser om vad de har behövt göra för att vara här, vad de har för mål och ambitioner och sedan få vara en del av deras resa är en ynnest.

Jag har också kommit igång med att leka och rida LoLa denna vecka. I fredags red vi ner för att ansluta oss till instruktörskursen som Carol Coppinger leder men när vi kom ner visade det sig att de skulle upp och ha lektion för Pat. Vi följde med och igen, Pat är så inspirerande. Hans budskap för dagen var att vi ansvarar för gasen och ”fade away” och hästen ansvarar för svängar och broms. Jag tror att detta är ganska specifikt för kogrenar och inte något han undervisar inom levelsprogrammet 1-4. Lektionen skulle nämligen leda till lördagens event i Cutting och Team Sorting.

Pat Parelli

Kristi Smith och jag bestämde oss för att delta i ett team. Eftersom att jag lånat hennes kohäst och Pat väldigt gärna ville att hon skulle vara med fick hon låna hans sto Bobby Sox. Arenan för Team Sorting ser ut som två stora rundkoraller placerade som en åtta. Mellan dem är en öppning så att korna kan passera mellan de två korallerna. Lagets uppgift är att fösa över korna i numerisk ordning (de har nummer på ryggen) från det startnummer man får. Vi lyckades med sex kor i första omgången och hade jättekul. I andra omgången förbättrade vi oss och tog åtta kor inom tiden. Efter det var vi nöjda med dagen och med vår prestation och släppte ut våra hästar. Strax efter fick Kristi ett sms: vi hade gått till final! Det vill säga vi var bland topp sex av över 30 startande team. Eftersom att vi hade släppt ut våra hästar firade vi vår prestation med pizza och ett glas vin med interngänget. :)

IMG_5199

Av dagen lärde jag mig att friendly game med korna måste fungera för att hästen ska våga gå in och få ut rätt ko, att kon måste vara eftergift för hästen så att den söker kon och att syftet som koarbete ger skapar både förståelse och glädje för häst och människa.

IMG_5194

IMG_5193

Team Sorting

IMG_5197