Nosgrimma och bett

Jag brukar inte skriva inlägg som detta, jag föredrar att lyfta fram det som är bra framför det som är dåligt. Men idag skriver jag detta inlägg för att det är viktigt: Spänn inte era nosgrimmor hårdare än att två fingrar kommer emellan nosgrimman och nosryggen!

Idag vid en fullständig munhåleundersökning fick jag reda på varför Oscar undviker bettkontakten: han har kvarvarande nekroser (död vävnad av hårt tryck) på slemhinnan samt diverse annat otrevligt i munnen. Stackars häst, inte konstigt att han krullat ihop sig.

Jag har ridit honom i grimma och kapson, men också med tredelat bett och en lös engelsk nosgrimma (det vill säga utan den undre remmen som en aachennosgrimma har). Nu har veterinären ordinerat en till två månaders bettlös ridning. Sedan rakt bett alternativt blank stång ett tag och sedan återbesök. Jag är sorgsen över att Oscar inte lär vara den enda hästen i världen som har dessa problem, glad över att många börjar bli medvetna om nosgrimmans roll och händerna i andra änden av tyglarnas roll. Jag är sorgsen över att sporten inte kontroller hur hårt nosgrimman spänns, likväl som de kontrollerar betslingen, glad över att Oscar är hos mig och att jag kanske har en utmaning att bita i i form av ett negativt mönster innan han kan hjälpa mig med dressyren.

För skjutton, om du vill ha nosgrimma knäpp den löst! Uppmana andra att göra detsamma!

5 reaktion på “Nosgrimma och bett

    • Ja stackarn! Han är ju så jäkla snäll också! Fast han hade tydligen protesterat en del…

    • Ja, variation är jätteviktigt. Sedan vill vi ju ha bettet för att hålla handen med vår häst så händerna och attityden i änden av tyglarna är viktig oavsett verktyg.

Kommentarer inaktiverade.