Minna-clinicen

Här kommer det efterfrågade inlägget om Minnas clinic i lördags. Jag delar med mig av det som jag uppskattade mest. Jag jämför en del av vad Minna pratar om med Parelli – utan att för den del mena att det är samma sak!

Minnas mål är glada, hållbara hästar som presterar på topp. Hon visade sex hästar – en treåring, en fyraåring, en sexåring – Tabasco, två sjuåringar – Stanford och Isac, och så elvaåriga Santana.

Minna var noga med att säga att om man gör grundjobbet ordentligt kan man få fantastiska resultat. En del av grunden är övergångar, tempoväxlingar och att gas och broms (go=who) fungerar.

För att behålla hästens arbetsmoral, vilja och ridbarhet försöker Minna variera arbetet så mycket som möjligt. Santana, OS-hästen, rider hon ut mycket på och gör övningarna i naturen eftersom att han tycker att det är trist i ridhuset. Hon beskrev också hur han gick riktigt hårt innan och under OS och att han efter inte alls var sugen på att jobba. Då lyssnade de på det och lät honom skrittas och ridas ut i en månad tills han visade att han var redo. Med Santana betonade hon också vikten att leka fram de svåra rörelserna och öka kvalitén på dem efterhand.

Minna tycker generellt att det är viktigt att göra det lätt för hästen och aldrig sätt den på pottkanten. -”Hästen behöver få känna sig duktig!”, sa hon. Därför ska vi till exempel träna på att tävla. Börja med att köra hästen till olika ställen och rida den som vanligt där.

Är hästen spänd ska vi rida den framåt, inte sitta och hålla tillbaka eller försöka göra samlande övningar. Jag översätter detta till att ta hästens idé, eller ”match their energy and then add some” på parelliska. För en häst som behöver lösgöras och slappna av gör Minna skänkelvikningar mot staketet (”partial disengagement”) och galoppfattningar. För en häst som är lite överrörlig och behöver bygga styrka gör hon öppnor och slutor. Om halvhalt i exempelvis skritt inte besvaras av hästen gör Minna halt, om den inte tas från trav övergång till skritt. Detta kan kanske jämföras med Parellis fas fyra och ”exaggerate to teach”.

Jag avslutar med Minnas uppmaning: – Vi gör detta för att de ska vara kul, då får vi ju se till att det är det!

2 reaktion på “Minna-clinicen

 1. Hej Tina!
  Vilken bra blogg du har. Fråga: Jag får många kommentarer i stil med att Parelli egentligen inte behövs i Sverige för att vi av hävd har en naturlig syn på hästar ändå. Min bestämda uppfattning i detta är att vi numera inte är bättre än några andra på den här punkten; framför allt anser jag att flera av våra elitryttare är skyldiga till att pressa upp ett hårdare klimat för unga hästar och hästar i tävling. Jag vill verkligen inte tolka detta inlägg som att du tycker att Minnas lite mindre dåliga sätt är att jämföra med Parelli men det låter lite åt det hållet. Hur tänker du ang detta?

  Mvh,
  Anna

  • Hej Anna,

   och tack för ditt beröm och din fråga!

   Du gör rätt i att inte tolka inlägget som en jämförelse och jag håller med i din kritik. Min avsikt är att lyfta fram det som är bra, vilket jag anser att mycket i Minnas filosofi och ridning är. Jag tror inte att vi kommer någonstans genom att peka finger. Vi måste istället bli bättre på att visa upp oss, visa på ett alternativ, visa att det går att nå de högst ställda målen genom att sätta hästen och relationen till den främst.

   Linda Parelli skriver här: ”Sometimes it’s really hard. It’s hard to watch horses being smacked and jerked around, being pulled in the mouth. It’s hard to witness their emotional confusion, stress and pain. It’s hard not to blame the human, to refrain from saying “you’re doing it wrong!”

   But sometimes I am there and I just have to know that somehow I am part of this. Part of the problem and yet part of the solution.”

   Det är svårt och det gör ont i oss som läser hästen och vet vad den går igenom. Men hur är vi bäst en del av lösningen? Jag tror genom att vara synliga även i den normala världen och vara trovärdiga när vi visar på ett alternativ som fungerar. Kanske svarar jag inte på din fråga (då får du säga till :)) men jag är nyfiken på att höra din mening om hur vi bäst är en del av lösningen.

   Varma hälsningar,
   Tina

Kommentarer inaktiverade.