Workshop om hästsport

Igår var Karin och jag, tillsammans med 300 andra, på Chalmers för att delta i en workshop om hästsport och forskning. Det var väldigt givande att lyssna och lära av vad som togs upp av de kunniga talarna och publiken, och det ska också bli intressant att se vad som kommer ut i slutändan.

Glädjande var att höra Per Michanek, veterinär och lärare på Flyinge prata om lösdrift och aktiva stallar som det absolut bästa för hästen. Att han är knuten till Flyinge bådar gott för hästens välbefinnande skulle jag tippa.

Dagen avslutades med en diskussion om en fråga som kanske inte är forskningsbar men nog så viktig –  den goda hästmänniskan. Vad är det som gör att vissa människor kan ha sunda hästar under flera år medan andra inte?

3 reaktion på “Workshop om hästsport

 1. Jag gick kurs på SLU 2003 och hade medförfattaren till boken om stall som Michanek och en till gjort som kursledare och boken som kurslitteratur. Kursen hette Häststallets teknik och biologi och var en 5p i gamla systemet. Den och Hästens näringslära och avel också 5p hade kunnat vara grunden för något slags hästägarkörkort. Fast redan då var ju Michanek knuten till Flyinge, så sporthästvärlden är inte helt förändringsbenägen…

  Fast jag tror att man kan forska fram vad kriterierna för god hästhållning är. Ett långt skadefritt liv och en häst utan sterotypa eller andra stress relaterade beteenden kan man ju se som bevis för god hästhållning. Det är ju redan forskat och beskrivet att hästar inte ska stå i box, inte ska äta kraftfoder i större mängd, hästen behöver andra hästar, hästar behöver stora hagar, hästar mår bättre på lösdrift, att hästen får röra sig över hela dygnet är bästa medicinen mot svullna ben och stallbandage och box direkt motverkar blodcirkulation och gör benen mer svullna.

  Framgångsrika travtränare som Aidelsson till exempel följer dessa föreskrifter och han var vinstrikast på Jägersro flera år i rad. Nu har han sadlat om och är galopptränare i England.

  Marthe Kiley Worthington har forskat på hästars beteende och hur stall ska vara utformade för att reducera stereotypa beteenden genom att återskapa naturliga situationer för hästarna. Samt att hon tränat sina hästar till att bli både distanshästar och dressyrhästar, samt använder dessa hästar i jordbruk och avel. De kan dessutom hundratals ordkommandon och det kommer ur träning med enbart positiv förstärkning och genom att härma. Det är ju inte bara Marthe som kan detta, men hon är en av få som dokumenterar detta på ett vetenskapligt godtagbart sätt.

  Så det finns nog alla förutsättningar för den forskningen, förutom pengarna. För de sm tjänar pengar på hästsport, som kraftfodertillverkare, hästutrustningsäljare och spelbolag kommer inte att tjäna på den förändringen, så det kommer att gå långsamt, tror jag.

  • Jag kan inte hjälpa att se positivt på utvecklingen ändå. Tänk så många fler hästar som går på lösdrift idag och hur mycket lättare det är att nå hästmänniskor med samma principer och värderingar.

   Jag googlade Marthe och det var intressant att hon föredrar röstkommandon över kroppsspråk bland annat eftersom att människor har för dålig kroppskontroll. Hon verkar cool, måste kollas upp mer!

   Tack för ett bra möte idag!

 2. Tack själv för mötet! Ja, jag menade inte att det inte går framåt, bara att jag tycker att det går för sakta och att jag blir frustrerad över att människor ofta låter sig styras av känslor i faktafrågor om hästar. Men det finns många, många bra hästägare och hanterare som är värda all cred. Dessutom är det ju fantastiskt roligt att det blir mer och mer NH-varianter på hur man hanterar hästar.

Kommentarer inaktiverade.