Funktionell basmedicin för häst


Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/tinakolhammar.se/xn--hstutvecklare-bfb.se/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

Nu är jag hemma igen efter tre lärorika och intressanta dagar på Mjörn. Kursens första del behandlade skelettet, lederna och musklerna – alltså ingen låg ambitionsnivå. Jag uppskattade helhetssynen och diskussionerna om kopplingen mellan beståndsdelarna i kroppen.

Leg. veterinär Freddy Wegelius lotsade oss genom dagarna och hans inställning att mycket går att lösa med rätt ridning – alltså ridning som stärker hästens bärmuskulatur – är mycket tilltalande. Han talade också om vikten av att ibland låta hästen springa för fullt, detta påminner mig om Mark Rashids texter där han beskriver hur hästens sätt att bli av med spänningar ofta går genom att de får röra på fötterna så att de börjar andas.

Vi vill få hästen att arbeta som i en sammanhängade cirkelrörelse, se ”Akademisk Ridkonst” av Bent Branderup för en illustration.

Slutligen tror jag att den kunskap jag förskansat mig under dessa dagar och som jag kommer att få på följande kursdagar kommer att vara en hjälp i mitt arbete som instruktör. Att kunna se om en häst är fysiskt begränsad att göra vissa saker till exempel. Jag betonar hästens mentala och emotionella tillstånd mycket i min undervisning, för mig är detta ett sätt att bli bättre även på det fysiska så att jag kan vara till större hjälp.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/tinakolhammar.se/xn--hstutvecklare-bfb.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399