Psykologi

Äntligen har vi djupdykt i psykologin! Vi började dagen med privatlektioner med Teri. Jag frågade om vilka tre saker hon tyckte att jag skulle fokusera på när jag kommer hem för att utveckla min horsemanship. Teri sa: 1) min sits och följsamhet i galopp, 2) förvänta mig mer av min häst, 3) hitta balansen mellan framsteg och relationen. Sedan bad jag Teri leka med Lily lite eftersom att jag ville ha hennes åsikt om vilken horsenality hon är eftersom att jag inte anser att hon är LBE. Efter tio minuters lek sa Teri att hon anser att Lily är RBI. Jag menar att hon är right brain men jag är fortfarande osäker på om hon verkligen är introvert. Hon är så leksugen och till och med lite nafsig, men artig samtidigt så lydig och villig att göra rätt.

På eftermiddagen kom Ryan Rose ner med Scamper för att demonstrera och prata om att göra allt till en lek. Här är några nyckelprinciper:

 • Börja alltid med slutet i sikte
 • Hästen måste veta vad den ska göra för att vinna leken
 • Förvänta dig en hög nivå av mental kontakt och förbindelse
 • Det är en konversation, hästen och du måste vara mentalt engagerade
 • Do not use make or let, use cause and allow!
 • Enkelt men intressant
 • Jag försöker få in ett positivt mönster i hästens sinne
 • Övergör inte det hela!
 • Lek för i morgon
 • Kategorier i att göra det till en lek: Tag, Hitta eftergiften, lös pusslet

Linda kom sedan ner för att hålla lektion för Teri och Dazzle. Dazzle är ganska extrem left brain extrovert och high spirited. Linda fick Teri att värma upp starkt tills Dazzle frustade och andades ut. Det tog inte lång tid men Teri var ambassadör för JA och sa, vill du springa, springa spring fortare! Linda kallade det hela att ha en bra argumentation ;). Var progressiv och lär en left brain extrovert häst något nytt nästan varje dag. Se till att du ber om kvalitet i svaren när du väl kommer till träningsdelen av din session.

3 reaktion på “Psykologi

 1. Intressant att läsa, men här behöver jag ett förtydligande: ”Kategorier i att göra det till en lek: Tag, Hitta eftergiften, lös pusslet”

  Tag? Jag lyckas inte lista ut det.

 2. Jag funderar på hur det resoneras kring att olika människor upplever att en och samma häst är olika ”horsenalitys” på Parelli Center.

  Jag undrar om det är så att man menar att varje häst har en dominant ”horsenality” och att man därmed kan ha fel som bedömare av ”horsenality”?

  Eller ser man det som att människan påverkar hästen och gör att hästen uppvisar en viss ”horsenality” och att därmed är allas olika upplevelse av hästens ”horsenality” lika rätt?

Kommentarer inaktiverade.