Lastning

Vi hade planer för dagen men fick vara flexibla. Leslie, en av mina externpolare, skadade axeln när hon snubblade över en stock i förra veckan. Hon skadade rotatorkuffen så illa att hon måste opereras. Därför hämtade hon sin häst idag. Det var bara det att hästen inte ville gå på transporten. Leslie har bara haft hästen några månader och tydligen har den en hel del i bagaget.

Teri gjorde det hela till en lastningsdemo och för mig som tycker att lastning är något av det mest fascinerande vi kan göra tyckte att det hela var väldigt intressant. Varför är jag så fascinerad av lastning kanske ni undrar? Jo, för att det innehåller allt, vi måste kunna kommunicera med hästen, de måste lita på oss, respektera oss och gå undan för våra hjälper. Vi måste också kunna läsa hästen, är den rädd eller dominant… Med dagens lilla dam var denna del väldigt givande på detaljnivå. Hon var både rädd och dominant och det verkade som att zon ett och två, det vill säga huvud och hals var dominanta och resten av hästen var osäker. Låter konstigt men så såg det ut. Framförallt var hon väldigt rädd för squeezegame i zon tre, alltså magen. Vi diskuterade att om det är osäkerheten som skapar dominansen, är det verklig dominans då? En häst som är livrädd kommer att i slutändan agera aggressivt, precis som en dominant häst som är mån om att bevara sin värdighet kan vara aggressiv. I vilket fall måste vi dock se till att vi överlever det hela :). Det tog Teri två timmar att lasta hästen. Och när jag säger lasta hästen så menar jag att det det tog två timmar för Teri att lära hästen att lasta sig själv och känna tillit och nyfikenhet medan den gick på!

Vad Teri fick göra var att behandla hästen som att den var osäker vid transporten men adressera eventuella dominansproblem när de visade sig – säkerhet måste alltid komma först!

Ni vet väl förresten vad de fyra stora fy:na är vad gäller lastning?

  1. Vänta inte tills du är sen till tävlingen med att lasta din häst
  2. Gå inte rätt upp till transporten för att se hur hästen låter bli att gå på
  3. Be inte en häst som försöker att försöka mer
  4. När hästen väl är på, skynda dig inte för att stänga dörren

Teri visade också en smart teknik för att uppmuntra en mer dominant häst att gå på. Hon använde sin carrotstick och istället för att hålla stringen precis längs med sticken lät hon den hänga ner lite som en tjock mage. Med hjälp utav stringen kunde hon då klappa på håret och huden och om hon behövde bli mer bestämd var sticken precis där för att klappa muskler och ben.

Teris approach till lasting när hon undervisar är ”jag lastar inte denna hästen utan jag försöker lära hästen att lasta sig själv”. Hon påminde också om Troy Henrys ord: om du vill bli riktigt bra med hästar så se till att bli riktigt duktig på att lastning, galoppombyten och liberty (leka med hästen i frihet).

Lilys svullnad hade gått ner i morse och jag lekte lite on line i skritt och trav innan middagen. Jag hoppas att hon är helt bra i morgon för då är det lektion i Game of Contact med Marion igen. Förresten, ni vet väl att Marion kommer till Karin i Halmstad för en Game of Contact clinic den 20-22 juli? Om ni inte vill rida åk och kolla, Marion är jättehärlig och duktig!

På eftermiddagen planerade vi lite mer för morgondagen, vi vet inte hundra att ungdomarna kommer för vi har inte fått tag på arrangören. Men det gäller att vara beredd i vilket fall. Efter det gick Sandy, Faith och jag upp till Pats Big Top och fotade lite för ett projekt som vi har för Jim. Mycket spännande! Jag berättar mer i nästa vecka när vi är klara med det hela ;).

På tal om att berätta mer, jag har fått förfrågningar om att skriva mer om hur Teri bemöter olika typer av osäkerhet hos ryttare. Jag räknar med att få tid i helgen för att göra det, så titta in då om ni är intresserade. Nu är det dags att lyssna lite på Pats gitarrspelande.

En reaktion på “Lastning

Kommentarer inaktiverade.