Kraniosakral terapi

Idag har duktiga Åsa Brodd från Sjöbo varit hos oss på Fridhem och behandlat alla våra hästar med kraniosakralterapi. Åsa behandlade Berliz och mig när jag bodde i Lund och genom att komma igenom lager av kompensationssnedheter hittades sedan Berliz hasskada. Jag vill redan inledningsvis påpeka att kraniosakralterapin inte kan ersätta veterinärvård utan ska ses som ett komplement för att till exempel förebygga och rehabilitera skador. Kraniosakralterapins effekter har beskrivits som ”ett yogapass utan att du behöver göra rörelserna”. Precis som yogan verkar kraniosakralterapi djupt i kroppen och på bindväven runt alla muskler, organ och leder. Åsa skriver så här på sin hemsida:

Kraniosakral Terapi är en internationellt erkänd och väletablerad behandlingsmetod som utvecklats ur osteopatin. Behandlingen är mjuk och varsam, syftet är bl a att hjälpa kroppens förmåga till självläkning. Spänningar och blockeringar i bindväv, muskler och ligament släpper och leder till att ben, leder och organ kan återgå till normalt läge och optimal rörelse.

Kraniosakral terapi upplevs som mycket behaglig av både hästar och människor. Terapeuten utgår från den kraniosakrala rytmen som kan kännas i hela kroppen. Med lätta kontakter och tekniker hittar terapeuten problemområden som behandlas. Kroppen återfår en bättre funktion, det ger ökat välbefinnande och bättre hälsa.

De latinska namnen kranium och sakrum (korsben) har gett namn åt metoden. En KS-terapeut har detaljerade kunskaper om bl a anatomi och fysiologi.

Jag har inga bilder på när Berliz behandlades men hon var den som reagerade starkast idag. Precis innan spänningarna släpper kan de förvärras och det protesterade Berliz mot, men så fort det började släppa stod hon helt i ro, gäspade eller suckade högt. För hennes del hjälper behandlingen mot de spänningar som hon får i kroppen när hon kompenserar för att det gör ont i bakhasen.

För Glimra handlade det om att försöka hjälpa hennes kraniosakralsystem att flöda på och förhoppningsvis se till att hon lägger på sig lite hull. Hon är genomgången i munnen och avmaskad och foderstaten är kontrollerad igen, men ännu är hon lite tunn. Jag hoppas detta kan hjälpa henne.

För Àst fick Åsa fokusera dels på lite snedheter och dels på luftrören eftersom hon har hostat ett tag.

Jag är glad för att ha hittat Åsa och kraniosakralterapin. Åsa har även läst basmedicin och har stor kunskap om hästens anatomi och att få ta del av det är jättespännande. Jag tycker också att det är bra att Åsa behandlar både häst och människa eftersom att till exempel en snedhet oftast sitter i båda delar av ett ekipage.

 Avslutningsvis tänkte jag göra lite reklam. Åsa har tillsammans med en kollega startat ”Institutet för Kraniosakral terapi” och kommer att erbjuda utbildningar i ämnet. Den 28 april hålls en informationsdag i Mjörn, norr om Göteborg. Mor och jag är sugna på att åka så hör av dig om du vill hänga på!

En reaktion på “Kraniosakral terapi

  1. Pingback: Kraniosakral terapi | Horsemanship - Tina Kolhammar

Kommentarer inaktiverade.