Tryck och hjälpgivning


Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/tinakolhammar.se/xn--hstutvecklare-bfb.se/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

Här kommer det fjärde av mina inlägg om Mark Rashids bok ”Nature in Horsemanship: Discovering Harmony Through Principles of Aikido”. (För att läsa tidigare inlägg klicka på ”Mark Rashid” i etikettmolnet till höger.)

Mark skiljer på fysiskt tryck, emotionellt tryck och omgivande tryck. Han menar att fysiskt tryck är vad vi känner när någon eller något rör oss. Emotionellt tryck är den press vi kan känna när en deadline för någon uppgift närmar sig och omgivande tryck är sådant som rusningstrafik och stormar (som vi ju upplevt med jämna mellanrum denna vinter). Utgångspunkten vad det gäller tryck är att ingen, vare sig människa eller djur är imun mot det, och det kan komma från i princip vad som helst.

Marks mål med användningen och förståelsen av tryck är att bli lika bra som hästen när det gäller applicering av tryck och eftergift. Han vill kunna använda rätt mängd tryck så att hästen förstår och svarar på förfrågningen men inte bli förnärmad. Han tror, och det är inte svårt att hålla med, att om man uppnår detta blir man en lite bättre hästmänniska och kanske också en bättre person.

Jag tycker att Parelli-programmet hjälper mig i förståelsen av tryck och dess användning. Framförallt handlar det om timing: timing när trycket appliceras och den så viktiga timingen av eftergiften. Bob Bailey, en beteendevetare som jag kort läste om i Equipage säger att det finns tre saker för en framgångsrik inlärning: ”Timing, timing och timing!” Jag attraheras också att hur Steve Miller beskriver Ingela Larsson Smiths faser för förfrågningar till hästen: 1) tanke, 2) energi, 3) fysik energi eller beröring, 4) upprepa.

Mark beskriver hur han ofta möts av elever som inte vill använda något tryck på sina hästar. Hur tänker du kring tryck?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/tinakolhammar.se/xn--hstutvecklare-bfb.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399