Självbevarelsedrift


Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/tinakolhammar.se/xn--hstutvecklare-bfb.se/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

Här kommer det tredje av mina inlägg om Mark Rashids bok ”Nature in Horsemanship: Discovering Harmony Through Principles of Aikido”. (För att läsa tidigare inlägg klicka på ”Mark Rashid” i etikettmolnet till höger.)

Hästen är ett flyktdjur som ständigt är på sin vakt. Därmed behöver de inte skilja på en ekorre som springer upp för ett träd, en jacka som ramlar av staketet eller ett lejon som hoppar ur en buske. I första ögonblicket har dessa händelser samma mening för en häst och kommer att utlösa, i stort sett, samma svar. Allt detta är en del av naturens lagar för överlevnad och det är en av anledningarna att hästen som djurart har överlevt i tusentals år.

Som människor litar vi idag mer till lagar skapade av människor än lagar skapade av naturen. Mark Rashid ser inte lagarna som ett problem, däremot anser han att samhället har vaggat in oss i en falsk känsla av trygghet som gjort att vår självbevarelsedrift minskat. Det kan leda till både det ena och det andra när vi kommer i kontakt med människor som inte spelar enligt samhällets lagar. Mark delar med sig av ett ordspråk från kampsportens värld: Om någon hoppar ut ur buskarna och attackerar dig, är det deras problem. Om du är för rädd för att göra någonting åt det, är det ditt problem. Mark menar att eftersom vi vaggats in trygghet har vi ofta svårigheter att tro att någon eller något skulle vilja skada oss. Som ett resultat av det utsätter vi oss själva för fara, ser på oss själva som offer och letar efter sätt att lösa problem efter att de redan har inträffat. 

Mark råd till oss i en potentiellt farlig situation är att skapa närvaro och vara alldeles klar i tanken att vi har kontroll över situationen, oavsett om vi har det eller ej. Han återkommer också till andningen och säger att vi måste lära oss andas ordentligt för att förbereda oss på att kunna hantera det oväntade.

Jag tittar ju för närvarande på Colt Starting featuring Pat Parelli. Vid ett tillfälle går stoet som Pat leker med mot honom med sin skuldra. Pat backar då henne några steg och sedan får hon komma in till honom igen. När hon igen skjuter skuldran mot honom säger han, det är inget konstigt med det, det är hennes självbevarelsedrift som gör att hon vill placera mig emellan henne själv och det som skrämmer henne. Samtidigt som han förstår hennes behov av att bevara sitt eget liv och värdighet gör han detsamma, han markerar att hon får komma till honom men inte gå över honom. Glimra har en tendens att göra likadant som stoet i DVDn och jag försöker att vänligt men bestämt be henne flytta sig.

Även Tom Dorrance understryker hästens självbevarelsedrift i boken True Unity (1987). Han säger att det vi kan uppfatta som att hästen inte vill samarbeta ofta är ett uttryck för hästens grundläggande behov av att skydda sig själv till sinne, kropp och själ. Tom skriver på sedan 9: “[The rider] needs to realize how the person’s approach can assure the horse that he can have his self-preservation and still respond to what the person is asking him to do.

Det jag tar med mig från allt detta är framförallt att vi som människor har lika mycket rätt till liv som våra hästar och vi måste skydda vårt personliga utrymme oavsett vad. Oavsett om hästen tänker gå över dig för att den är arg eller för att den är rädd, så är det helt enkelt inte ok att den gör det. Genom att förstå hästens natur kan vi agera på ett sätt så att vi hjälper den att leva med oss människor, vi utsätter den för saker som den reagerar på med rädsla och lär den att tänka sig igenom situationen och agera som en partner, istället för att förebrå hästen för att den blir rädd.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/tinakolhammar.se/xn--hstutvecklare-bfb.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399