Andning


Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/tinakolhammar.se/xn--hstutvecklare-bfb.se/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

Här kommer det andra av mina inlägg om Mark Rashids bok ”Nature in Horsemanship: Discovering Harmony Through Principles of Aikido”. (För att läsa tidigare inlägg klicka på ”Mark Rashid” i etikettmolnet till höger.) Jag sa i förra inlägget att ni som praktiserar yoga, meditation eller kampsport skulle känna igen er. Gör ni det om jag säger att Mark menar att hästens emotionella balans börjar och slutar med andningen?

Mark säger att djur kan gå veckor utan mat och överleva, de och vi kan klara oss dagar utan vatten men hindras vi att andas några minuter, så dör vi. Om vi inte andas ordentligt utan tar grunda, snabba andetag påverkar det inte bara vår emotionella balans utan även bland annat matsmältning, hållning och blodflödet. Kanske har du själv känt hur lugnande det är att ta några djupa andetag när du känner dig stressad?

Mark beskriver hur hästar av naturen har ett återställningssystem för att komma i balans igen efter att de varit i obalans. Ganska ofta kan detta system vara att hästen måste få röra på fötterna och springa. Om den har hållt andan och bara andats det allra nödvändigaste kommer den efter ett tag av fysisk ansträngning bli tvungen att dra efter andan för att syresätta blodet och resten av kroppen.

Inom Parelli lärs det ut andra sätt. Bland andra partial disengagement, vilket i princip innebär en svag skänkelvikning utmed staketet för att underlätta för hästen att slappna av. Även snakey bends, det vill säga serpentiner och cirklar fungerar för att få en häst att börja andas och därmed slappna av. Hur kommer det sig att dessa tre övningar kan hjälpa en häst att andas? Det kommer sig av att de alla gör så att hästen måste böja sig i sidan och svinga bröstkorgen åt det ena eller andra hållet. Det är svårt att flytta bröstkorgen och samtidigt hålla andan, prova själv.

Även för oss är rätt andning viktig. Själv utövar jag meditation och yoga för att lära mig att andas rätt och för att med hjälp av andningen behålla eller återfå min balans. Det hjälper mig att hålla mig left brain i en right brain-situation för att utrycka mig på Parellispråk, eller  tänka och välja mitt svar istället för att reagera på instinkt.

Nästa gång kommer det handla om självbevarelsedrift :).

Psst, idag red jag på Glimra med sadel för första gången, jag är så imponerad av henne!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/tinakolhammar.se/xn--hstutvecklare-bfb.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399