Första undervisningsdagen

Idag började vi dagen men en träff i våra mindre grupper, min coach för veckan är Kelly Messera. Kelly pratade om att det är viktigt att inte jämföra sig med andra, allas våra resor är våra egna och unika. Det kan vara bra att påminna sig själv om det ibland, eller vad säger ni?

Sedan var det dax att lyssna på Pete Rodda som gav en föreläsning om hästens historia och Horsenality. Kirsti demostrerade sedan olika stategier för hästar med olika horsenalities. Kristi menar att ett beteende inte är fullständigt inlärt hos en häst tills den svarar positivt utan att det spelar någon roll när, var, varför eller av vem den ombeds göra det. Hur många av oss kan säga det om de flesta uppgifter vi tycker att vi lärt våra hästar?

   

På eftermiddagen hade vi ytterliggare en föreläsning med Pete, denna gång om briddle wisdom and tool savvy, alttså bett och andra redskap. De flesta verktyg kan vara både en horsemans redskap eller ett tortyrredskap, det beror på attityden, kunskapen och tekniken hos den som använder redskapen.

Efter det var det demo med Kristi. Det jag tydligast tar med mig från denna demo var: We don’t do tight! Det innebär att vi inte ska acceptera spänning eller motstånd i våra hästar. Om vi inte bemöter det och hjälper dem komma över det kommer spänningen bara att förvärras.

Sedan lekte vi med våra hästar. Jag kom fram till att jag tror (!) att Babe är right brain extrovert. Jag har använt för höga faser för att jag har läst hennes invaderande av mitt utrymme som dominans. Nu tror jag att hon söker en ledare. Imorgon ska jag vara den ledare hon söker med ett ton av fokus och långa faser så att Babe och jag inte heller do tight!