Att göra de enkla sakerna excellent

  

Idag har det handlat om att göra de enkla sakerna excellent. Kristi inledde med en demo där hon gick igenom hur man sätter på en grimma, hur man sadlar, hur man tränsar och sitter upp och ner. Hon gick även igenom neutral lateral flexion, indirekt och direkt tygeltag. För att ge er en bild av hur det kan se ut så kan jag till exempel berätta att Kristi höll upp grimman i luften och hennes häst klev fram några steg och stack huvudet i grimman och gav tydligt Kristi tillåtelse att sätta fast den. Kristi bad ridandes om neutral lateral flexion, det vill säga att hästen ger henne sitt huvud genom att böja halsen och föra nosen mot revbenen enbart genom sin sits och ben.

Detta är inga konstigheter, påpekar hon. Level fyra är bara grunden. Level fyra är de sju lekarna i de fyra savviesarna (där kom den igen ;)) i alla fem zoner. Om du som läser undrar vad det egentligen är jag skriver, fråga gärna om zoner och så vidare!

Efter Kristis demo fanns det olika fokusstationer att välja mellan: Circling game, sadling och uppstigning samt tränsning. Jag hann med de två sista. Första steget för att sadla är att hästen är i sinnestillstånd att sadlas, att den villigt står still utan att bindas och accepterar sadeln. Gjorden spänns i tre omgångar med förflyttning av hästen emellan. Petra Christensen påminde mig om att kvalitén på din sadling sätter nivån för kvalitén på din ridning. Hur många av oss tänker så varje dag?

Sedan gick jag över till Marc Rea för att se hur Babe tänkte reagera på bettet. Hennes ägare har inte ridit henne med bett sedan hon köpte henne för några år sedan och det märktes. Hon tuggade och tuggade… Det kommer jag behöva jobba en del med om vi ska kunna komma vidare.

Mina mål med Babe i nästa vecka är att hitta till ett circling game med rytm, avspänning och kontakt on line. Freestyle vill jag ha follow the rail med rytm, avspänning och kontakt. Med kontakt menar jag mental och emotionell kontakt till mig och rak på volten, det vill säga böjd som volten. I liberty vill jag se att vi kan behålla förbindelsen mellan oss och för att leda till finesse vill jag att hon ska acceptera bettet. Först bara bära det och sedan låta sig dirigeras med hjälp av det. Låter målen stora eller små? Vi får se, det enda jag vet är att det blir svårt att komma vidare om man inte har dessa ingredienser i grunden.