Lastträning med hästen Sulan

Lastträning Lastträning

Sulan har visat sig vara en häst som lär sig väldigt snabbt vilket också visade sig i dagens lastträning. Denna egenskap tror jag kan vara en häst främsta och sämsta egenskap i människovärlden. För Sulans del verkar den till hennes nackdel i bemärkelsen att hon har lyckats lära sig en del saker som det är bäst om en häst inte kan, till exempel att resa sig på bakbenen för att undkomma tryck. Snabbheten verkar till hennes fördel i att det är väldigt roligt att leka med henne eftersom att hon lär sig det man ber henne om fort. Det vilar en utmaning i att leka med en sådan här häst, jag måste komma ihåg att allting betyder någonting och ingenting betyder ingenting (tugga på den =)). Med detta menar jag att hästar lär sig även sådant som man inte vill om man inte är uppmärksam på vad man gör. Pat Parelli utrycker det som att hästar är som datorer – de gör inte alltid som man vill men de gör alltid vad man programmerat dem till att göra.

Idag var tredje lastningssessionen med Sulan här på Fridhem (jag testade hennes känslor för transporten första gången jag träffade henne också, då var hon inte förtjust). Sulan har varit trygg och lugn genom alla dessa tre träningar. Jag har inte bett henne försöka om hon redan försökt och jag har bett henne backa innan jag bett om ett nytt försök att gå på. På grund av hennes tendens att gå emot tryck har jag helt enkelt inte gett henne något tryck att gå emot, alla mina rörelser har haft ett flöde snarare än en statiskhet i sig. Jag har även haft kraftfoder i en krubba inne i transporten för att jag vill att Sulan ska se transporten som ett foderbord snarare än som en tortyrkammare. Jag försöker inte locka på henne med maten, den fungerar som ett incitament snarare än som en muta.

Idag bad jag om tillåtelse att stänga dörren bakom henne för första gången. Hon var inte helt trygg med det och behövde backa ut och gå på igen några gånger. Sedan stängde jag. Hon backade på dörren som för att känna att den verkligen var stängd men hon var lugn hela tiden. Sedan öppnade jag, bad henne backa ut och så småningom gå på igen. Vilken smart liten häst!

Nu ska vi jobba vidare med detta så att Sulan ser transporten som en tillflyktsort dit hon vill gå för vila och säkerhet.

Tack Jens för foto och filmning och pappa för frustningarna =)

En reaktion på “Lastträning med hästen Sulan

  1. Pingback: Att lasta häst med hjälp av natural horsemanship | Horsemanship - Tina Kolhammar

Kommentarer inaktiverade.